Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta

När du beställer klarspråkstjänster av oss kan det vara i form av språkgranskning, textredigering, innehållsproduktion eller en skrivkurs för dina medarbetare. Syftet med klarspråk är alltid att göra er kommunikation klar och tydlig för mottagarna.

Klarspråk är alltså inte en enda tjänst eller produkt, utan en metod för att kommunicera effektivt. Det har ni mycket att vinna på.

På Digifix jobbar flera examinerade språkkonsulter som har erfarenhet av att jobba med klarspråk i offentlig verksamhet – där språklagen kräver att språket är vårdat, enkelt och begripligt. Vår erfarenhet är dock att även privata företag och organisationer tjänar på att skriva så att mottagaren förstår.

Behöver du fler argument för klarspråk? Här är tre.

Du tjänar pengar

Ja, du tjänar faktiskt pengar genom att skriva klarspråk. Det beror på att du vinner tid. En kommun som beskriver hur besökaren söker bygglov inför ett byggprojekt på ett vårdat, enkelt och begripligt sätt slipper lägga tid på att besvara frågor och reda ut missförstånd.

Du skapar förtroende

Genom att skriva klarspråk utmanar du dig själv att skriva vad du faktiskt menar utan att linda in det eller gömma det i abstrakta formuleringar. Då känner sig hela målgruppen inkluderad, och läsarna får mer förtroende för dig än om du använder ett krångligt språk. En text skriven med klarspråk som utgångspunkt är inte en simpel, överdrivet förenklad text. Den visar tvärtom att du som avsändare har koll på både sakfrågan och dina mottagares behov.

Du gör livet enklare för din målgrupp

Alla läsare gagnas av texter som är vårdade, enkla och begripliga. Klarspråk hjälper inte bara de procent av svenskarna som har lässvårigheter eller de procent som inte har svenska som modersmål. Alla läsare uppskattar en genomarbetad text som går snabbt att ta till sig.

Gustav Julander

Vd och digital kommunikatör

E-post: gustav@digifix.se

Tel: 076 305 36 66

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.